در این مقاله از اینتل دک با سقف سبک، انواع آن و مزایا و معایب هر یک آشنا شده و سپس اطلاعاتی را در خصوص رفتار و ظرفیت سقفهای سبک به دست خواهیم آورد. این اطلاعات برای ساختمانسازی و حتی خرید انواع ساختمان و ملک مفید خواهد بود. در ابتدا به تعریفی از سقف سبک و انواع آن میپدازیم.
سقف حفره دار نام دیگر سقف سبک است. این سقف یک سری دال بتنی دارد که وجود حفره در آن باعث کاهش حجم بتن میشود. با حذف بتن اضافی در محلهایی از سقف که کاربرد سازهای ندارد و استفاده از گویها یا باکسهای پلاستیکی توخالی به جای دالها منجر به ایجاد سقف سبک میشود.
سقف ساختمان با روشهای مختلفی قابل اجرا است. اگر نگاهی به ساختمانهای اطراف خود بیندازید متوجه میشوید که سقف ساختمانها به روشهای گوناگونی مانند سقفهای کوبیاکس، دال، کرومیت، یوبوت، تیرچه بلوک، کامپوزیت، چوبی و طاق ضربی طراحی و اجرا میشوند. اما این سقفها میبایست دارای ویژگیهایی باشند که در نتیجه دارای دوام و کیفیت بالایی باشد.
برخی از این ویژگیها عبارتند از:
ساختمانهای گذشته که با مصالح آجر، سنگ، خشت و مصالح دیگر ساخته میشدند دارای مقاومت خوبی در برابر سرما و گرمای هوا هستند اما در برابر عوامل بیرونی مانند سیل و زلزله مقاومت خوبی ندارند. با توجه به پیشرفتهایی که اخیرا در حوزه ساختوساز به وجود آمده و با پیشرفت علم و تکنولوژی در کنار هم، از مصالح جدیدی با ویژگیهای مقاومتر برای سقف ساختمان استفاده میشود. استفاده از این علم منجر به ساخت و ایجاد سقف سبک بتنی، سقف سبک فلزی و سایر سقفهای سبک شده است. همانطور که متوجه شدید منظور از سقف سبک استفاده از گویها یا باکسهای پلاستیکی توخالی به جای دالهای بتنی در سقف است که باعث سبکتر شدن وزن سقف میشود. این سقفها علاوه بر کاهش خسارات مالی و جانی بر اثر تخریب سقفهای ساختمانی باعث کاهش هزینه ساختوساز و تعمیر و نگهداری نیز میشوند.
در این قسمت به معرفی انواع سقف سبک اعم از سقف سبک بتنی، سقف سبک فلزی، سقف تیرچه بلوک، و انواع سقفهای دیگر با ذکر مزایا و معایب هر یک میپردازیم.
اجرای این نوع سقف در اروپا بسیار رایج است. معمولا در سازههای بتنی از سقف سبک بتنی استفاده میشود. اجرای سقف سبک بتنی به دلیل استفاده کم از فولاد دارای قیمتی ارزانتر از روشهای دیگر و در ننتیجه مقرونبهصرفهتر است. این نوع سقف از میلگرد و بتن ساخته میشود و برای اجرای آن نیاز به آرماتوربندی، قالببندی، بتن ریزی و غیره است. سقف سبک بتنی دارای دو نوع دال تخت و دال با تیر است.
· مزایا و معایب سقف سبک بتنی
سرعت در اجرا و نیاز کم به فولاد از مزایای روش سقف بتنی در سقف سبک ساختمان است. اما پس از مدتی احتمالا نیاز به مقاومسازی داشته باشد که میتوان این مورد را جزء معایب سقف سبک بتنی دانست. همچنین وزن بالای کل سازه در این روش نیز از معایب آن محسوب میشود.
این نوع سقف از تیرچه، بلوک، آرماتوربندی و بتن ساخته شده است. بلوکهای بهکاررفته شده در سقف برای پرکردن قسمت زیر سقف مورد استفاده قرار میگیرند. در این روش با حذف بتن کششی، در مصرف مصالح صرفهجویی شده و وزن سقف سبکتر میشود. در سقف تیرچه بلوک بتن بالایی وظیفه تحمل فشار و میلگردهای زیرین وظیفه تحمل کشش را بر عهده دارند. در ابتدا تیرهای اصلی سقف و سپس تیرچههای پاشنه بتنی اجرا میشوند.
. مزایا و معایب سقف تیرچه بلوک
سهولت در اجرا، مقاومت سقف در برابر لرزشها و نیروها و همچنین گیرش خوب بین بتن و بلوک از مزایای این روش است. در مقابل نیاز به شمعگذاری و کندی سرعت اجرا نیز از معایب سقف تیرچه بلوک است.
سقف تیرچه کرومیت مقاومت بیشتری نسبت به سقف تیرچه بلوک دارد. در این نوع سقف تیرچههایی از فولاد بهکار رفته میشود به همین دلیل از قیمت بالایی برخوردار است. در روش اجرای این نوع سقف پس از ساخت اسکلت، تیرچههای کرومیت با جوش CO2 به تیرچههای اصلی متصل میشوند.
. مزایا و معایب سقف سبک فلزی
این نوع سقف سبک بوده و از مقاومت بسیاری در برابر نیروهای زمین لرزه، تکانهای شدید و لرزش برخوردارند. اما قیمت بالای آن و همچنین نیاز به نیروی متخصص جهت اجرای کار از معایب آن به شمار میروند.
به سقف کامپوزیت سقف مرکب نیز میگویند که شامل تیرهای فلزی دارای برشگیر، بتن و آرماتور حرارتی است. این نوع سقف دارای یکپارچگی بوده و در برابر لرزش مقاوم است. مانند روشهای دیگر پس از اسکلت ساختمان تیرچه ریزی آن شروع میشود.
. مزایا و معایب سقف سبک با تیرچه کامپوزیت
این نوع مقرونبهصرفه است زیرا از متریال ارزان برای ساخت ان استفاده میشود. اما اجرای این نوع سقف مخصوصا در ساختمانهای مسکونی باعث میشود هنگام راهرفتن و حرکات تندتر لرزشی بین طبقات ایجاد شود. برای جلوگیری از این مشکل نیز باید از شمعبندی استفاده کرد که برای شمعریزی نیاز به بتنریزی در تمام طبقات است. بنابراین با این کار هم هزینه بیشتر میشود و هم زمان اجرای کار بسیار طولانیتر میگردد.
LCP سقفی آماده است که به صورت پنل در کارخانه تولید شده و پس از حمل به محل اجرا با اتصالات جوشی نصب میشود. عرض این پنلها ۶۲ سانتیمتر و طول آنها ۴ متر است. ارتفاع پنلها نیز با توجه به سفارش بین ۱۴ تا ۲۰ سانتیمتر متغیر است.
.مزایا و معایب سقف سبک LCP
این نوع سقف، بسیار سبک بوده و سرعت اجرای بالایی دارد. دارای صلابت بیشتر در مقابل لرزشها نسبت به روشها و سقفهای سبک دیگر است. در ساختمانهای مسکونی، تجاری و حتی پارکینگها مورد استفاده قرار میگیرد. کاهش ابعاد فونداسیون، کاهش ارتفاع سازه، کاهش هزینهها، کاهش خسارات مالی و جانی، سازگاری با محیط زیست و موارد دیگر از جمله مزایای سقف سبک LCP است.
سقفهای سبک در طراحی و اجرا رفتاری متفاوت دارند. بهطورمثال سیستم سقف دال دوطرفه مشابه دالهای توپر طراحی میشود و دال آجدار مانند سقفهای یوبوت طراحی میشوند. مقاومت سقفهای سبک در برابر عوامل بیرونی مانند آتش مربوط به مقدار لایه بتن بالایی و زیرین است. بهطورمثال مقاومت در برابر آتش و حرارت به دمای میلگرد و انتقال حرارت توسط آنهاست.
سقف سبک باعث حذف ۳۵ درصدی از بتن میشود در حالی که مقاومت را حفظ کرده و مشکل سنگینی ناشی از دالهای توپر را از بین میبرد. بهطورمثال سقف بابل دک دارای ظرفیت یکسان با سقف بتنی با دال توپر است اما تنها ۵۰درصد از میزان بتن آن را داراست.
منظور از سقف سبک سقفی است که محتوای بتن آن کم باشد تا وزن سقف کاهش یافته و در قیمت ساختوساز نیز تاثیر بگذارد. سقفهای تیرچه بلوک و تیرچه کرومیت به دلیل محتوای کم بتن از همه سقفهای سبک دیگر، سبکتر هستند. درنتیجه مقرونبهصرفهتر بوده و با توجه به اینکه طراحی و اجرای این سقفها با پیشرفت علم و تکنولوژی همراه است بسیار مقاوم است.